Sezonul cald, când oamenii încep să îşi desfăşoare tot mai multe activităţi în aer liber, la iarbă verde, aduce cu sine o serie de beneficii, dar şi pericole. Unul dintre acestea e legat de căpuşe. Căpușele trăiesc, de obicei, în sol umbrit, umed și adesea se prind de iarbă înalta, de tufișuri, arbuști și crengile joase ale copacilor. Pajiștile și grădinile pot adăposti căpușe, mai ales cele de la marginile pădurilor sau în parcuri.
”Căpuşele sunt paraziţi externi, care se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). La om, pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme, de aceea este esenţial ca acestea să fie îndepărtate la timp şi corect. Nu orice muşcătură de căpuşă poate transmite Boala Lyme, dar trebuie ştiut că, netratată, această patologie poate afecta articulaţiile, cordul şi sistemul nervos”, precizează purtătoarea de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, Cristina Cazacu.
Medicul Virgil Musta a explicat cum trebuie să acționăm în cazul în care descoperim că am fost mușcați de o căpușă și care sunt măsurile preventive pentru a evita o mușcătura de căpușă dacă frecventăm zone de agrement, cu iarbă, în care ar putea exista acest risc.
”Căpușa este o denivelare la nivelul tegumentului care seamănă cu un mic păianjen. De fapt, se vede o mică pată neagră denivelată. De aceea, este foarte important ca în fiecare seară, după ce am frecventat o zonă cu iarbă sau de agrement, să facem un duș și atunci să ne căutăm de aceste căpușe care pot fi prinse de tegumentul nostru. Pentru că dacă ele stau mai puțin de 24 de ore, nu apucă să elimine agenții patogeni cu care pot fi încărcate. Pot fi încărcate cu bacterii, cu paraziți, cu virusuri, producând boli destul de grave.
CITEȘTE ȘI: UN TANAR DIN SIBIU A FOST MUSCAT DE O CAPUSA SI ACUM ESTE SUSPECT DE ENCEFALITA!
Putem și noi să o scoatem, acasă. Nu e foarte greu de scos – se îmbibă un tifon în alcool, se ține 3-4 minute deasupra căpușei, ca să se relaxeze acele picioare cu care se fixează, după care se extrage ușor căpușa urmărindu-se dacă a mai rămas sau nu capul. Dacă a mai rămas capul este recomandat ca a doua zi să te prezinți la un serviciu chirugical care să-ți extragă și această parte a căpușei”, a explicat Virgil Musta.
Boala Lyme a fost recunoscută, pentru prima dată, în orașul Old Lyme, Connecticut, în 1975. Borelioza este cea mai frecvența afecțiune cauzată de căpușe din Europa și în Statele Unite al Americii.
VEZI ȘI: MOMENTE DE PANICĂ PENTRU CELIA! FIUL EI A FOST MUȘCAT DE O CĂPUȘĂ
Căpușele sunt insecte de dimensiuni mici, greu de detectat cu ochiul liber. Căpușele tinere, numite nimfe, au dimensiunea unei semințe de mac. În stadiul de adult, pot avea dimensiunea unei unghii de la degetul mic.
Boala este de origine bacteriană. Aceasta este transmisă de căpușele din genul Ixodes, o insectă care poate transmite bacteria Borrelia burgdorferi. Nu toate căpușele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia. Ciclul de viață al bacteriei Borrelia este complex: o parte se desfășoară în interiorul capusei, cealaltă parte parazitand diverse mamifere.
Boala se transmite la om prin contactul cu insectele infectate cu bacteria Borrelia în urmă hrănirii cu sângele unui mamifer infectat.
Boala Lyme se manifestă la om în urmă unei înțepături sau mușcături a unei căpușe contaminate și a unui contact direct om-insectă de 17h – 48h. Pe pielea persoanei va apărea, cel mai probabil, în primele 3-7 zile un punct roșu, specific bolii. Perioada de incubație a bolii este cuprinsă între 3-30 de zile. Atenție! Mușcăturile de căpușă nu dor, astfel că nu veți ști dacă ați fost înțepat, dacă nu va uitați cu atenție pe haine și pe piele.
Boala netratată corespunzător, în lipsa unor timpi rapizi de reacție sau din cauza lipsei simptomelor caracteristice, poate cauza complicații medicale:
Sursa foto: Arhiva Cancan